Reklama

#HAPPYLIFE

13.03.2019

Lara Gessler i Aleksandra Domańska podjęły #24hGordonChallenge!

Lara Gessler i Aleksandra Domańska podjęły #24hGordonChallenge! fot. instagram.com/lara_gessler

Pola Namysł

Reklama

 

Już niedługo na antenie BBC pojawi się kolejny program Gordona Ramsaya - prawdziwego kulinarnego guru. W formacie "Gordon Ramsay: 24 godziny w piekle" szef kuchni odwiedza podupadające, niegdyś popularne restauracje i próbuje przywrócić je do czasów świetności, jednak na dokonanie przemiany ma zaledwie 24 godziny. Ile jest w stanie zrobić w tak krótkim czasie? Czy rewolucja jest w ogóle możliwa? Sprawdzić to postanowiły Lara Gessler wraz z Aleksandrą Domańską. Restauratorka i aktorka poznały się na planie programu "Ameryka Express" i właśnie podjęły wyzwanie #24hGordonChallenge, które ma sprawdzić, na ile kulinarną przemianę można zrobić w jedynie 24h.

 

Ola Domańska na jeden dzień stanie się prawą reką Lary w kuchni restauracji "Cukier Puder", gdzie nie tylko będzie pomagała przyrządzać dania przygotowane specjalnie na ten dzień, ale pozna pracę w restauracji od podszewki. Od zmywaka, aż do podawania dań - to wszystko będzie obowiązkiem uwielbianej przez wielu aktorki, która na swoim Instagramie często mówi o tym, jak bardzo lubi jedzenie, ale gotowanie nie było do teraz jej mocną stroną. Czy to się zmieni po wyzwaniu z Larą? Pierwszy odcinek programu Gordona Ramsaya będziecie mogli obejrzeć już dzisiaj o godz. 21:55 na BBC Lifestyle.

 

My za to mamy dla Was specjalną relację z #24hGordonChallenge.

 

 

Jeśli chcielibyście wypróbować dania, które dziewczyny przyrządzały, zobaczcie przepisy poniżej!

 

TOSTY FRANCUSKIE Z MUSEM Z MALIN Z CHILLI I GRANATEM – dla 2 osób

chałka – 4 kromki o grubości 3 cm

szklanka mleka

2 jajka

½ łyżeczki cynamonu

cukier puder

50 g masła

 

Mus z malin:

2 szklanki mrożonych malin

½ szklanki cukru

½ szklanki prosecco

½ łyżeczki pieprzu cayenne

 

Do dekoracji:

świeże maliny, borówki, granat

½ szklanki śmietany 36%

 

Do rondelka wrzucamy mrożone maliny, dodajemy cukier i prosecco. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Na końcu dodajemy pieprz cayenne do smaku. Lekko studzimy.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy cynamon. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Kawałki chałki maczamy w masie mleczno-jajecznej i smażymy na patelni, po 2- 3 minuty z każdej strony.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Na talerz nakładamy sos malinowy, układamy tosty, posypujemy cukrem pudrem, układamy świeże owoce , z boku układamy kleks z bitej śmietany.

 


KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI Z KOZIM TWAROGIEM I JALAPENO

1 l bulionu

4 papryki

główka czosnku

2 duże marchewki z bulionu

1 duża pietruszka z bulionu

2 opakowania serka kremowego koziego

pół szklanki śmietanki 36 %

szczypta cukru

marynowane papryczki jalapeno

1 gałązka rozmarynu

 

Papryki układamy na blaszce razem z czosnkiem i rozmarynem, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200˚). Pieczemy do chwili, aż skórka zacznie się zwęglać.

Po ostudzeniu obieramy papryki ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Upieczony czosnek obieramy z łupinek. Wszystko (papryka marchewka pietruszka, czosnek, rozmaryn ) dodajemy do bulionu , po czym miksujemy na gładki krem.

W międzyczasie ubijamy śmietaną razem z cukrem. Mieszamy serek kozi z ubitą śmietaną.

Gorący krem wlewamy do miseczek, dekorujemy papryczkami jalapeno i masą z serka i ubitej śmietany.

 

A już niedługo w JOYu znajdziecie coś niesamowicie wyjątkowego z Larą #staytuned!

 

Zobacz też: Żargon Instagramowy – co jest czym?

 

Reklama

Polecane wideo

Skomentuj

Podobne tematy

Zobacz również

Reklama

Najnowsze artykuły

Reklama
Reklama
×
Zarejestruj się w Klubie VIP JOY
Wstąp do Klubu VIP i otrzymuj najnowsze informacje ze świata JOY,
zniżki na zakupy oraz zaproszenia na wyjątkowe wydarzenia!