Reklama

#HAPPYLIFE

21.02.2019

3 sprawdzone sposoby na pyszną owsiankę!

3 sprawdzone sposoby na pyszną owsiankę! fot. instagram.com/oatmeal_stories

Joanna Twaróg

Reklama

 

Owsianka – przez jednych znienawidzona, przez innych uwielbiana. Prawdopodobnie, najpopularniejsza wersja owsianki, to ta z dodatkiem jabłka i cynamonu. Trochę oklepane, prawda? Poznaj nasze trzy top przepisy na owsianki, które będziesz chciała jeść codziennie!

 

Wakacje w tropikach

Gwarantujemy, że jedząc tę owsiankę, poczujesz się jak na wakacjach na Bali!

Potrzebne składniki:

- 3 lub 4 łyżki płatków owsianych

- szklanka mleka roślinnego (tutaj proponujemy kokosowe)

- pół mango

- 2 łyżki płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

Wsyp płatki do garnka, zalej je mlekiem i gotuj na małym ogniu do momentu, aż owsianka stanie się bardzo kremowa. W międzyczasie pokrój mango na drobne kawałki. Kiedy płatki wchłoną wodę, przełóż całość do ulubionej miseczki. Następnie dodaj mango i płatki kokosowe. Gotowe!

 

Lato na talerzu

To jeden z tych przepisów, który najlepiej sprawdza się latem – ze względu na dostępność owoców. Miło jednak poczuć smak lata również w zimniejsze dni, dlatego świeże owoce sezonowe możesz zastąpić mrożonymi.

Potrzebne składniki:

- 3 lub 4 łyżki płatków owsianych

- szklanka ulubionego mleka roślinnego (ryżowe i owsiane będą miały najbardziej naturalny smak)

- banan

- garść borówek

- 2 łyżki migdałów blanszowanych lub w płatkach

Sposób przygotowania:

Wsyp płatki do garnka, zalej je mlekiem i gotuj na małym ogniu do momentu, aż owsianka stanie się bardzo kremowa. W tym czasie pokrój banana na cienkie plasterki. Nie zapominaj jednak o mieszaniu owsianki – w innym wypadku płatki mogą się przypalić! Kiedy będą gotowe, przełóż je do ulubionej miseczki i udekoruj owocami. Na koniec dodaj migdały w wybranej przez ciebie formie. Smacznego!

 

Owsianka à la sneakers

Tę owsiankę bez wahania opisałybyśmy na Instagramie hashtagiem #foodporn. Jeżeli kochasz słodkie śniadania, to ten przepis z pewnością jest dla ciebie!

Potrzebne składniki:

- 3 lub 4 łyżki płatków owsianych

- 2 lub 3 kostki gorzkiej czekolady (min. 80%)

- szklanka mleka roślinnego (w tym przypadku najlepiej sprawdzi się migdałowe)

- łyżeczka surowego kakao

- garść orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Wsyp płatki do garnka, zalej je mlekiem i zacznij gotować na małym gazie. Na samym początku, zanim płatki wchłoną mleko, dodaj rozgniecionego banana. Następnie dodaj łyżeczkę surowego kakao, czekoladę i garść (najlepiej posiekanych) orzechów laskowych. Pamiętaj o mieszaniu owsianki i gotuj całość do momentu, aż płatki staną się bardzo kremowe. Swoje śniadanie przełóż do ładnej miseczki i jedz powoli, delektując się jego smakiem.

 

Oczywiście każdy z tych przepisów możesz zmodyfikować, na przykład mleko roślinne zastąpić wodą. W takim wypadku twoja owsianka będzie mieć mniej kalorii. Pamiętaj też, że bazą każdej owsianki są płatki oraz mleko (lub woda), a składniki możesz dodawać i swobodnie mieszać w zależności od swoich kulinarnych preferencji.

 

Zobacz też: Mleko owsiane – pyszne i zdrowe! Jak je zrobić?

Reklama

Polecane wideo

Skomentuj

Podobne tematy

Zobacz również

Reklama

Najnowsze artykuły

Reklama
Reklama
×
Zarejestruj się w Klubie VIP JOY
Wstąp do Klubu VIP i otrzymuj najnowsze informacje ze świata JOY,
zniżki na zakupy oraz zaproszenia na wyjątkowe wydarzenia!