Reklama
Reklama

lifestyle

19.10.2017

5 zasad dobrego śniadania

5 zasad dobrego śniadania

Wszystkie słyszałyśmy powiedzenie: „Śniadanie jedz jak król, obiad – jak książę, a kolację – jak żebrak”. Ile w tym prawdy i jak powinno wyglądać „królewskie” śniadanie?

Redakcja

Reklama

W przysłowiach często ukryta jest prawda. W tym wypadku potwierdzają to dietetycy, którzy podkreślają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W czasie snu nasz organizm zużywa duże ilości składników odżywczych: między innymi wody, witamin oraz mikro- i makroelementów takich jak żelazo i wapń. Dlatego tak ważne jest, by niedługo po przebudzeniu uzupełnić ich poziom. Po zdrowym, pełnowartościowym śniadaniu nasz metabolizm przyspiesza (dzięki czemu przez następną część dnia spalanie kalorii jest szybsze), a mózg otrzymuje nową porcję „paliwa” w postaci glukozy, która pozwala nam się skupić oraz uniknąć porannego rozdrażnienia.

Aby czerpać z pierwszego posiłku jak najwięcej korzyści, powinniśmy wiedzieć, jak prawidłowo go komponować. Poniżej znajdziecie pięć zasad dobrego śniadania wraz z kilkoma pomysłami na pożywny posiłek. Śniadanie powinno być:

 

1. Dobrze zbilansowane

Zbilansowany posiłek to taki, który dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Nie oznacza to, że musimy przygotowywać śniadanie z kalkulatorem w ręku. Wystarczy, że ocenimy, ile miejsca zajmą poszczególne składniki na naszym talerzu. Dobrze zbilansowane śniadanie powinno składać się z:

  • porcji warzyw – około ½ talerza – lub owoców – 1 porcja to jeden duży owoc, dwa małe lub szklanka drobnych;
  • węglowodanów – około ¼ talerza;
  • produktu białkowego – około ¼ talerza.

 

2. Pełne składników odżywczych

Gdzie szukać wyżej wymienionych składników odżywczych? Jeśli chodzi o węglowodany, najlepsze są te złożone – nasz organizm wolno je trawi, co oznacza, że pochodząca z nich energia będzie uwalniała się stopniowo i zaspokajała nasze potrzeby przez cały dzień. Doskonałym źródłem węglowodanów złożonych są pełne ziarna, a także naturalne, nieprzetworzone produkty, takie jak: otręby, jęczmień, płatki owsiane, brązowy ryż, a także pełnoziarniste makarony czy razowe pieczywo. Szybkim i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi porannej porcji węglowodanów złożonych jest zjedzenie pełnoziarnistych płatków. Wybierzcie te o prostym, w 100% naturalnym składzie, np. Sante FIT, by mieć pewność, że w waszym zdrowym, zbilansowanym śniadaniu nie znajdzie się cukier. Te pełnoziarniste płatki z niską zawartością tłuszczu mogą stać się podstawą zbilansowanego śniadania. Dodatkowo, płatki Sante FIT są uważane za najzdrowsze na rynku – wybiera je 8 na 10 kobiet[i].

Białko i wapń znajdziecie przede wszystkim w mleku i produktach mlecznych. Zamiast kalorycznego żółtego sera wybierzcie raczej twarożek. Serek wiejski możecie połączyć z ulubionymi dodatkami, jedząc go na słodko lub na słono. Dobrym źródłem białka są również płatki owsiane – dodatkowo dostarczą wam one cennego błonnika oraz witamin B1, B3 oraz B6.

Moc witamin i minerałów dostarczy wam poranna porcja warzyw lub owoców. Przygotujcie pyszną jajecznicę (jajka również zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka!) z pomidorami pełnymi witamin A i B1, magnezu oraz działającego przeciwnowotworowo likopenu. Możecie też dodać do pełnoziarnistych płatków szklankę borówek bogatych w witaminy A, C i E.

 

3. Zjedzone jak najwcześniej

Dietetycy doradzają, by zjeść śniadanie 1–2 godziny po przebudzeniu. Warto spożyć je nawet pół godziny po wstaniu z łóżka. Rankiem nasz organizm domaga się uzupełnienia zużytych w czasie snu składników odżywczych. Jeśli dostarczymy mu je odpowiednio wcześnie, jesteśmy w stanie maksymalnie zwiększyć tempo przemiany materii.

 

4. Urozmaicone

„Królewskie” śniadanie na pewno nie jest nudne! Możemy stracić ochotę na nawet najsmaczniejszą i najzdrowsza owsiankę, jeśli jadamy ją każdego ranka. Jeśli nudzą was codzienne kanapki z razowego czy pełnoziarnistego pieczywa, możecie zastąpić je owocową sałatką (na przykład z banana i pomarańczy, z dodatkiem miodu, orzechów i odrobiny jogurtu naturalnego) lub pożywnym koktajlem na kefirze albo maślance – warzywnym bądź owocowym. Urozmaicone posiłki dostarczą wam różnorodnych witamin, a tego właśnie oczekujemy od pełnowartościowego śniadania.

 

5. Lekkie, ale sycące

Śniadanie powinno nasycić nas na kilka godzin. Nie chcemy pochłaniać pustych kalorii niedługo po wyjściu z domu, przy pierwszym napadzie głodu – to prosta droga do dodatkowych kilogramów. Uczucie sytości będziecie czuły długo na przykład po otrębach owsianych. To zasługa zawartego w nich błonnika. Rano nasz metabolizm jest najaktywniejszy, więc bez obaw możemy zjeść na śniadanie 500–600 kcal, (przy założeniu, że śniadanie to 25-30% dziennego zapotrzebowania). Niech nie będą to jednak puste kalorie. Śniadanie powinno dostarczyć wam sił na długi dzień pracy, a nie sprawić, że będziecie czuły się ociężałe i pozbawione energii.

Istnieje jeszcze szósta, dodatkowa zasada, która jest prawdopodobnie najtrudniejsza do zrealizowania – nie jedzmy śniadania w biegu. Postarajmy się wyrzucić z planu naszego poranka niezdrowe przekąski lub kawę pitą na pusty żołądek. Małymi krokami na pewno uda wam się wygospodarować czas na przygotowanie zbilansowanego, zdrowego śniadania. Ten wysiłek jest tego warty!


[i] Badanie przeprowadzone na grupie 723 Ambasadorek Sante FIT.

Reklama

Polecane wideo

Skomentuj

Podobne tematy

Zobacz również

Reklama

Najnowsze artykuły

Reklama
Reklama
×
Zarejestruj się w Klubie VIP JOY
Wstąp do Klubu VIP i otrzymuj najnowsze informacje ze świata JOY,
zniżki na zakupy oraz zaproszenia na wyjątkowe wydarzenia!