Reklama

#HAPPYLIFE

16.12.2016

Masło orzechowe - jakie ma właściwości odżywcze i jak przygotować je samodzielnie?

Masło orzechowe - jakie ma właściwości odżywcze i jak przygotować je samodzielnie?

Za oceanem to ulubiona słodkość dużych i małych, do której wielu ma ogromną słabość…

Materiał partnera

Reklama

W Polsce masło orzechowe pojawiać się zaczęło dopiero w ostatnich latach i nie zyskało jeszcze tak wielkiej popularności. Biorąc pod uwagę jego walory smakowe i właściwości odżywcze, wydaje się, że to tylko kwestia czasu. Jak w przypadku wielu innych artykułów spożywczych, tak i masło orzechowe okazuje się najzdrowsze i najsmaczniejsze, gdy przygotujemy je sami, we własnej kuchni. Jak to zrobić i jakie korzyści przyniesie to naszemu organizmowi?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

 

Wokół właściwości odżywczych masła orzechowego narosło wiele mitów. Osoby, które mają rodzinę w USA, z pewnością pamiętają przesyłane przez ciotki czy wujków słoiki tego pysznego i słodkiego produktu, reglamentowane przez mamę z uwagi na jego wysoką kaloryczność. Faktycznie, trzeba przyznać, że – jak i inne produkty zawierające orzechy – masło orzechowe to swego rodzaju bomba kaloryczna: 100 g produktu to ok. 590 kcal. Mimo to osoby będące na diecie wcale nie muszą omijać go szerokim łukiem. Spożywane z umiarem, może przynieść odchudzającym się wiele pożytku. Jak to możliwe?

 

Masło orzechowe jest świetnym źródłem kwasów nienasyconych, które wspomagają pracę serca. Ponadto zawiera dużo błonnika, który jest ogromnym sprzymierzeńcem osób będących na dietach odchudzających, bo przyspiesza przemianę materii. By wspomagało odchudzanie, masło orzechowe powinno być spożywane w trakcie ostatniego posiłku przed snem.

 

Naturalne masło orzechowe – zrób to sam!

 

Kupując masło orzechowe w sklepie, nigdy nie możemy być stuprocentowo pewni jego składu. Zdarza się, że producenci używają szkodliwych konserwantów lub produktów gorszej jakości. Warto więc postawić na domowe masło orzechowe. Do jego przygotowania będzie Ci potrzebny dobry, solidny blender zaufanej marki. Szeroki wybór różnorakich blenderów oferuje swoim klientom na przykład Panasonic. Warto zwrócić uwagę na wielofunkcyjny blender dużej mocy MX-ZX1800. Do wyboru mamy w tym przypadku 6 różnych trybów automatycznych w menu urządzenia, możemy też swobodnie manipulować szybkością obrotów systemu ostrzy nierdzewnych. To sprzęt, który posłuży długo i bezproblemowo – nie tylko do robienia masła orzechowego.

 

 

Kiedy więc już zaopatrzysz się w odpowiedni sprzęt, czas przystąpić do działania. Choć samo masło orzechowe wydaje nam się wciąż dość egzotyczne i nieco tajemnicze, okazuje się, że jego przygotowanie jest dużo prostsze, niż można by się było tego spodziewać… By móc delektować się smakiem własnego masła orzechowego, przygotuj 400 g prażonych orzechów ziemnych (mogą być solone lub niesolone – te drugie sprawią, że smak będzie bardziej wyrazisty). Wrzuć je do swojego blendera i ustaw go na najwyższe obroty. Jeśli lubisz chrupiące przysmaki i chciałbyś uzyskać masło orzechowe typu „crunchy”, po pierwszych kilku sekundach miksowania odłóż na bok ok. 1/3 zmiksowanych orzechów. Resztę należy zaś miksować dalej, aż do chwili, kiedy z orzechów wydzieli się olej, a całość stanie się kremową masą o jednolitej konsystencji. Voila! To nasze masło orzechowe. Warto uzbroić się w cierpliwość, bo ten proces chwilę trwa. Po kilku minutach jednak smakołyk będzie gotowy. Jeśli odłożyłeś część orzechów, teraz jest moment, by znów połączyć je z całością.

 

Tak otrzymane masło orzechowe przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Może się tam znajdować około miesiąca. Bywa, że z masła oddziela się olej - wtedy trzeba po prostu dokładnie wymieszać całość, by przywrócić jej normalną formę.

 

Smacznego!

Reklama

Polecane wideo

Skomentuj

Podobne tematy

Zobacz również

Reklama

Najnowsze artykuły

Reklama
Reklama
×
Zarejestruj się w Klubie VIP JOY
Wstąp do Klubu VIP i otrzymuj najnowsze informacje ze świata JOY,
zniżki na zakupy oraz zaproszenia na wyjątkowe wydarzenia!