Reklama

#HAPPYLIFE

28.09.2016

CLEAN EATING: matcha. Świat oszalał na jej punkcie!

CLEAN EATING: matcha. Świat oszalał na jej punkcie! Właściwości matchy; fot. Instagram @vanessa.king

Ten zielony napój uważany jest za najzdrowszy na świecie. Sprawdzamy!

Magdalena Tokarczyk

Reklama

Matcha to nic innego jak sproszkowana na puder zielona herbata. Znany od wieków napar, dopiero teraz zyskuje na popularności. Wszystko za sprawą właściwości, które są nieocenione. Świat dosłownie oszalał na jej punkcie. Wystarczy wejść na Instagram – hasztag #matcha pod którym znajdziemy przepisy z inspirującymi przepisami z wykorzystaniem japońskiej herbaty z dnia na dzień zwiększa swój zasięg. Obecnie możemy tam znaleźć ponad 1,5 mln postów! Matcha króluje też w menu gwiazd. Pije ją m.in. aktorka Gwyneth Paltrow. Skąd takie zainteresowanie?

MATCHA - WŁAŚCIWOŚCI

Lekarze spędzając lata nad badaniami dotyczącymi jej dobroczynnego działania zapewniają, że jej wartość odżywcza odpowiada 10(!) filiżankom zwykłej zielonej herbaty i posiada aż 137 więcej antyoksydantów. Ma działanie antynowotworowe i antywirusowe. Oprócz tego, że jest niesamowicie zdrowa ma również działanie silnie pobudzające, w czym bije na głowę najmocniejsze espresso. Sekret tkwi jednak w odpowiedniej technice i czasie zaparzania. Aby uzyskać efekt „powera” należy robić to nie dłużej niż 2 - 4 minuty, inaczej zadziała rozluźniająco i relaksująco. Korzystnie wpływa również na pracę mózgu. Wspomaga naszą koncentrację i pamięć.

Wyniki badań opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" dodatkowo pokazują, że matcha pomaga w gubieniu dodatkowych kilogramów. Podobno ci, którzy wypijali jedną filiżankę dziennie dwa razy szybciej tracili na wadze. Nie zapominajmy jednak, że nic nie zdziała w tej kwestii cudów, jeśli nie zmienimy swoich nawyków żywieniowych i nie zaczniemy uprawiać sportów.

Oprócz tradycyjnego naparu, można wykorzystać ją w koktajlach, deserach, pieczywie, a nawet słodyczach. Lekarze jednak zalecają, aby pić ją w najczystszej postaci. Tylko tak zachowany jej wszystkie cenne składniki.

JAK ZAPARZYĆ MATCHĘ?

Aby czerpać z niej jak najwięcej korzyści, ważny jest cały rytuał parzenia matchy. Japończycy bardzo się do tego przykładają, my jednak proponujemy pójść na skróty. Wyjdzie tak samo i nic nie stracimy. Jedynie zaoszczędzimy czas ;)

Pół łyżeczki pudru wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza i dokładnie wymieszaj. Wypi
j zanim ostygnie. Tylko wtedy zadziała jak filiżanka małej czarnej.

Kupisz ją dobrych sklepach z herbatami.

Zainspiruj się jednym z przepisów:




CZYTAJ: Dlaczego warto jeść zupy w chłodne dni?

Reklama

Polecane wideo

Skomentuj

Podobne tematy

Zobacz również

Reklama

Najnowsze artykuły

Reklama
Reklama
×
Zarejestruj się w Klubie VIP JOY
Wstąp do Klubu VIP i otrzymuj najnowsze informacje ze świata JOY,
zniżki na zakupy oraz zaproszenia na wyjątkowe wydarzenia!