Reklama

lifestyle

12.11.2015

Dieta bezglutenowa - tak czy nie?

Dieta bezglutenowa - tak czy nie? fot. Maciej Chalonski

Od dłuższego czasu słyszmy o diecie bezglutenowej. Co więcej stosują ją osoby całkowicie zdrowe. Czy słusznie?

Aga Szymczak

Reklama

Nietolerancja glutenu to choroba genetyczna zwana też celiakią. Nieleczona może wywołać niepożądane konsekwencje zdrowotne. Tym schorzeniem nie  można się zarazić, ponieważ za nietolerancje glutenu odpowiadają predyspozycje genetyczne uaktywniane właśnie pod wpływem glutenu. 

 

Czym jest gluten? 

To białko znajdujące się w trzech najpopularniejszych zbożach: : pszenicy, życie oraz jęczmieniu.

 

Osoby chorujące na celiakie bez względu na wszystko muszą poddać się diecie bezglutenowej, ponieważ spożywanie glutenu w ich wypadku może być niebezpieczne. Powoduje on reakcje zapalne w jelicie cienkim, a także prowadzi do zaniku tzw. kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Diety bezglutenowej nie wolno stosować na własną rękę bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

 

Czy dieta bezglutenowa może być dietą odchudzającą? 

Dużo osób twierdzi, że wykluczenie glutenu ze swojej diety jest złotym środkiem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jak się okazuje jest to jeden z mitów. Kiedy spojrzymy na wartości energetyczne bezglutenowej bułki na bazie skrobi kukurydzianej i pszennej, a pełnoziarnistego chleba żytniego zawierającego gluten możemy zobaczyć następujące liczby. Produkt bezglutenowy zawiera 251 kcal, a chleb żytni 240 kcal, ale w 100 gramach! Dodatkowo bezglutenowa bułka zawiera 5,4 grama tłuszczu, a chleb tylko 1,8 grama. Jak widać w pieczywie bez glutenu jest dużo więcej tłuszczu, a to wszystko dlatego, że eliminując niektóre surowce stosuje się inne dodatki takie jak: tłuszcz, syrop glikozowo-fruktozowy, czy cukier.

 

Jeżeli jesteśmy jeszcze przy diecie warto podkreślić, że gluten znajduje się nie tylko w pieczywie, ale również w takich produktach jak makarony, wędliny, wyroby garmażeryjne, dania typu instant, a nawet niektóre środki przeciwbólowe - tłumaczy dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. A przecież nie oznacza to, że osoby chore na celiakię rezygnują ze wszystkich tego typu produktów. Po prostu muszą wybierać ich bezglutenowe zamienniki – dodaje. Doktor Wojtasik podkreśla również, że bez względu na pozytywną lub negatywną tolerancję glutenu piramida żywieniowa w obu przypadkach jest taka sama, a na jej spodzie znajduje się m.in. chleb jako źródło wielu cennych składników dla organizmu.

 

Podsumowując, zdrowym ludziom gluten nie szkodzi, jednak w praktyce stosowanie tego typu diety powoduje (często nieuzasadnione) wykluczanie wielu produktów. Ostatecznie może to prowadzić do niedoborów żywieniowych, jak również wiąże się z wyższymi kosztami.

 

 

 

 

 

Reklama

Polecane wideo

Skomentuj

Podobne tematy

Zobacz również

Reklama

Najnowsze artykuły

Reklama
Reklama
×
Zarejestruj się w Klubie VIP JOY
Wstąp do Klubu VIP i otrzymuj najnowsze informacje ze świata JOY,
zniżki na zakupy oraz zaproszenia na wyjątkowe wydarzenia!